Mischa 1.953 maal bekeken.
glijbaan, koe, zwembad

NOVA GRANADA (BRAZILIË) - Je hoort het wel vaker: een koe die naar de slachterij moet, ontsnapt en wordt even later weer gevangen in een weiland of een straat dichtbij de slachterij. De koe die in Nova Granada ontsnapte had veel leukere ideeën. Ze had kennelijk het zwembad en de glijbaan in het van de 'Indaia Club de Campo' gezien en wilde het per sé eens proberen.

Helaas voor de koe was de watertoevoer op de glijbaan uitgezet en het zorgde ervoor dat zij niet kon glijden.

De koe werd gelukkig kort na het onderstaande filmpje met een lasso gevangen en via het zwembad weer op het gras gezet. Toen de eigenaar Carlos Miguel Serante het hele verhaal hoorde en de video had gezien, besloot hij dat de koe niet geslacht hoefde te worden. Omdat er hierna veel mensen naar het waterpark kwamen om te vragen waar de koe was, wordt er gekeken of de koe misschien permanent in het park kan wonen. Zij mag dan alleen niet meer van de glijbaan.

De eigenaar van de club was trouwens erg tevreden over de stevigheid van de glijbaan. Het zou geschikt moeten zijn voor personen tot 225 kilo, maar de koe woog meer dan 350 kilo en toch bleef de glijbaan heel.

 

Mischa 1.466 maal bekeken.
Hardlopen, geblindoekt, record

IDAHO - In augustus 2009 liep Usain Bolt 100 meter in een wereldrecord: 9,58 seconden. Op 22 november 2021 deed David Rush er 16,29 seconden over en toch was dat ook een wereldrecord!

David rende namelijk met een afgeplakte bril, zodat hij niets zag en terwijl hij rende jongleerde hij met drie ballen.

Dat het een hele prestatie is blijkt wel uit het feit dat David al sinds 2017 aan het proberen is om dit record te zetten. Maar iedere keer ging het fout.

Voor een record moest hij namelijk de hele 100 meter in zijn eigen baan blijven lopen, steeds sneller rennen, de ballen niet laten vallen, maar ook niet vasthouden en tot slot moest het vanuit meerdere hoeken gefilmd worden en moest direct na afloop de bril gefilmd worden, om er zeker van te zijn dat hij niets zag.

David vond vooral het rechtdoor blijven gaan het moeilijkste. En toen hij op 22 november bij de 23ste poging eindelijk zonder problemen over de finish kwam dacht hij dat het hem gelukt was. Helaas! de camera's stonden niet meer aan en hij moest het weer opnieuw proberen.

Uiteindelijk is het hem toch gelukt en zolang Usain Bolt niet gaat oefenen met jongleren en geblindoekt rennen, zal het record nog wel even blijven bestaan.

Mischa 1.510 maal bekeken.
uitvinding, prijs, electriciteit

SIERRA LEONE - Stel je leeft in een land in Afrika waar heel veel dingen kapot zijn door een oorlog. Een land waar de meeste mensen zo arm zijn dat ze maar net genoeg eten hebben. Een land waar de meeste mensen geen elektriciteit hebben.

In zo'n land leeft Jeremiah Thoronka. Hij groeit op in een sloppenwijk in Sierra Leone zonder geld en zonder electriciteit. Jeremiah kan wel naar school, maar het maken van huiswerk is erg moeilijk. Om een uur of zeven 's avonds gaat de zon namelijk onder en is het helemaal donker. Sommige mensen hebben nog wel wat geld voor een olielamp, maar dat is niet heel veilig. Als deze lampen omvallen, onstaat er brand.

Dat moet toch anders kunnen dacht Jeremiah en hij las en leerde alles wat hij kon over elektriciteit. Wat het is, hoe het ontstaat, hoe je het kan vervoeren en ook wat het kost.
Er was één soort energie dat hem heel erg interesseerde, dat was kinetische energie. Kinetische energie is de energie die nodig is om iets in beweging te krijgen. Wat Jeremiah zo handig vond, is dat je een beetje van die energie kunt 'lenen' om iets anders te laten bewegen.

Stel maar eens voor wat er gebeurt als je een tennisbal recht voor je tegen de muur gooit. De bal komt dan recht naar je terug. Als je nu de bal recht voor je tegen een voorbij rijdende vrachtauto gooit, dan zal de bal niet recht naar jou terugkomen, maar een stukje verder terecht komen. De vrachtauto heeft de bal wat kinetische energie naar opzij gegeven.

De vrachtauto zelf merkt er helemaal niets van. Hij heeft namelijk zoveel kinetische energie, dat een beetje kwijtraken niet opvalt.

Waar Jeremiah opgroeide had je altijd vrachtauto's en auto's in de buurt die voorbij reden. Als hij daar nu telkens een beetje energie van kon gebruiken, dan kon hij met een dynamo de beweging omzetten in electriciteit.

En dat is wat hij deed. Hij maakte met wat hulp van anderen een apparaat dat door de beweging van fietsers, motoren, auto's en vrachtauto's en zelfs voetgangers electriciteit maakte. En om te voorkomen dat op hele hete dagen waarop bijna iedereen binnen bleef er geen electriciteit gemaakt kon worden, zorgde hij er ook voor dat door de warmte electriciteit kon worden gemaakt.

Met de eerste twee apparaten kon hij in 150 huizen en 15 scholen licht laten branden en telefoons en laptops opladen. Hierdoor konden 1.500 mensen en 9.000 studenten ook nadat de zon onder ging veilig werken.

Zijn leraren waren zo trots op wat hij bereikt had, dat ze hem inschreven voor een wereldwijde studentenwedstrijd. Er deden 3.500 studenten uit heel de wereld mee met hun uitvinding, maar Jeremiahs apparaat won toch de eerste prijs.

Naast bekendheid en hulp van heel veel electriciteits-experts krijgt Jeremiah ook 100.000 dollar!

Hij wil met dat geld samen met anderen heel veel van zijn apparaten maken, zodat hij meer dan 100.000 mensen kan helpen.

 

Hieronder het filmpje dat is gemaakt voor de wedstrijd.

MIscha 1.422 maal bekeken.
vliegtuig, kapot, sterk

KOLTI (NEPAL) - Nadat een vliegtuig van Tara Air was geland op de enige landingsbaan van Bajura Airport, klapte 1 van de achterbanden nog voordat het de landingsbaan verlaten had. Daardoor stond het stil en wachtten de piloten op hulp.

Meestal heeft een vliegveld zware trekkers die een vliegtuig met pech verder kunnen trekken naar de hangar, maar in Kolti waren deze niet aanwezig. De band moest daarom op de landingsbaan vervangen worden, maar dat zou nog wel even duren.

Ondertussen liep de vertrekhal vol met mensen die met het volgende vliegtuig wilden vertrekken. Dit vliegtuig kon nu niet landen, omdat het vliegtuig van Tara Air in de weg stond. Toen de mensen begrepen dat hun vliegtuig niet kon landen, omdat het kapotte vliegtuig in de weg stond, besloten ze het met de hand aan de kant te duwen.

Bekijk hier het filmpje

Nadat het vliegtuig veilig aan de kant stond, kon ook het andere vliegtuig landen. Een woordvoerder van Tara Air liet weten dat later op de dag het kapotte vliegtuig een nieuwe band heeft gekregen en inmiddels weer rondvliegt.

Mischa 2.018 maal bekeken.
eekhoorn, vast, honger

HARTLEPOOL - Ook in Engeland is het deze dagen koud en zijn veel dieren op zoek naar extra eten.

Een eekhoorn in Hartlepool had een heerlijke portie nootjes gevonden. Dat deze nootjes bedoeld waren voor vogels en in een speciale kooi zaten om te voorkomen dat eekhoorns bij konden, dat maakte hem niets uit.
Echt weten hoe hij het voor elkaar heeft gekregen weten we niet, maar toen de eigenaar het voerbakje controleerde zat de gijze eekhoorn klem in het kooitje.

Omdat de eekhoorn er echt niet uit leek te komen werden de mensen van den dierenambulance gebeld. De broeder van de dierenambulance kon het beestje uiteindelijk bevrijden door de tralies door te knippen.

De dierenambulance raadt iedereen aan om regelmatig te kijken of alles goed gaat met de voerbakjes die mensen nu vaak in hun tuin hebben. Als er per ongeluk een dier in gevangen zit, kan hij in elk geval op tijd worden bevrijd.

 

 

MIscha 1.272 maal bekeken.
burgermeester, trui, breien

YAMANOBE - Wist je dat het plaatsje Yamanobe de onofficiële brei-hoofdstad van Japan is?

De meeste mensen niet en daarom wil de burgermeester zorgen dat iedereen het zal weten. Daarom wordt er jaarlijks op 10 december een speciale brei-dag gehouden.
10-12 zou je in het Japans kunnen lezen als “itsudemo nitto” wat 'brei altijd' betekent.

Toen de gemeenteraad dit jaar op 8 december bij elkaar kwam, stond het al in het teken van breien en daarom droeg iedereen zijn mooiste in het dorp gebreide trui.

De burgermeester Naoyuki Endo had de mooiste trui. Er stond namelijk een foto van zichzelf op. En niet erop gedrukt, zoals je het vaak ziet, maar erin gebreid!
Dit was door een klein bedrijf gemaakt dat zich heeft gespecialiseerd in het breien van foto's.

Een voordeel van deze trui is ook nog eens dat de mensen de burgermeester toch nog kunnen herkennen, ook al heeft hij een mondmasker op.
Als verassing hebben ze daarom ook een tweede trui met zijn foto erop gemaakt. Dan kunnen de truien om en om in de was.

 

Mischa 1.770 maal bekeken.
Record, kerst, guiness book of records

'T LOO - Iedere dag vinden er record pogingen plaats met als belangrijkste doel om in het Guiness Book of Records te komen.

Dit boek is het meest bekende overzicht met records. Het boek word ieder jaar uitgegeven en het staat vol met de grootste, beste, snelste, dunste, en wat voor een record dan ook van dieren, mensen en dingen.

De brouwerij van Guiness bier is er ooit mee begonnen in 1950. Het was eigenlijk om aan cafés te geven, zodat ze ruzies konden voorkomen als bijvoorbeeld iemand beweerde dat er een mier bestaat die per seconde meer dan 80cm kan lopen en de andere vond dat een grote leugen, dan zou er zomaar ruzie kunnen ontstaan. In het Guiness Book of Records konden ze dan opzoeken of het waar is (is waar, Cataglyphis bombycina loopt 85,5 cm per seconde). Als er een record ontbrak, of iemand dacht dat zij het beter kon, dan kon zij tot eind december het record proberen te vestigen.

Daarom zijn er in deze maand vaak extra veel records en veel hebben dan ook met Kerst te maken. We hebben er een paar op een rijtje gezet.

Mischa 2.056 maal bekeken.
dierentuin, leeuw, kameel, kerstboom

AMERSFOORT - Het is in Nederland een goed gebruik om de kerstboom op 6 januari (driekoningen) de deur uit te doen, of op te ruimen. In dierenpark Amersfoort gooien ze de kerstbomen niet weg, maar geven ze ze aan de leeuwen en de kamelen.

Die vinden die groene dingen maar wat leuk. De leeuwen gebruiken ze om mee te spelen, en slaan hun sterke klauwen in de stammen. De kamelen vinden dat je niet met je eten moet spelen en vinden het heerlijk om alle takken kaal te eten.

Nou vooruit dan maar, in de video zie je dat ook de kamelen er een beetje mee spelen. Het is wel jammer dat je het alleen op de video kan zien, want tot en met 14 januari is het park gesloten. Daarna hopen ze weer open te gaan, maar dan zijn deze kerstbomen waarschijnlijk allang verdwenen.

Mischa 2.272 maal bekeken.
cake, zelf maken, grappig

'T LOO - Toen er visite kwam, je jarig was, of je verveelde heb je vast wel eens een cake of taart gebakken. Je was vast erg trots om het resultaat te laten zien en je hebt er lekker van gesmuld. Maar wat nu als je iedere dag cakes en taarten moet bakken voor je werk en je bent jarig of je verveelt je. Dan probeer je natuurlijk om een hele speciale taart te maken. En als je dan ook nog een grapjas bent, dan maak je een cake of taart die helemaal niet op een cake of taart lijkt.

In de videos hieronder laat YouTubester SSSniperWolf er heel veel verschillende voorbij komen en geeft ze haar reactie daarop. Mocht je nou van al die voorbeelden zin gekregen om het zelf te gaan doen, dan moet je in elk geval weten dat je soms bijzondere ingrediënten moet kopen en het veel werk is. Je kan er zomaar een halve dag of langer mee bezig zijn.

Om je op weg te helpen hebben we wat linkjes verzameld. Als er basisrecept staat, betekent dit dat je er zelf nog dingen aan toe kan voegen om het lekkerder te maken, of bijvoorbeeld met wat kleurstof een andere kleur kan geven:

Hier vind je een basisrecept voor cake
Hier vind je een basisrecept voor banketbakkersroom (voor tussen de plakken cake)
Hier vind je een basisrecept voor botercrème (voor de buitenkant van de cake)
Hier vind je een recept voor fondant (om de buitenste laag  te maken)
Hier vind je een basisrecept voor glaceerfondant (kun je gieten en glimt)
Hier vind je een basisrecept voor icing (kun je lijntjes mee trekken)
Hier vind je wat tips voor het maken van kleurstoffen (of je koopt ze bij een bakwinkel)

We konden weinig recepten vinden voor het maken van jouw eigen look-a-like cake, maar hier is er in elk geval eentje voor het maken van kleine hamburgers.

En hier de videos: