Grootste spiegelgebouw ter wereld

Mischa 80 maal bekeken.
Guiness book of records, spiegel, gebouw, saudi arabie

MADA'IN SALIH - In Saudi Arabië ligt al heeeel lang de kleine stad Mada’in Salih. Niemand zou er ooit van gehoord hebben, als er niet meer dan 2.000 jaar geleden mensen hadden geleefd die enorme ruimtes in de rotsen hadden uitgehakt om hun doden in te begraven. 

Er zijn er meer dan 75 en om die reden heeft de UNESCO (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) het in 2008 op de wereld-erf-goed-lijst gezet. Op deze lijst staan gebruiken of plaatsen die zo belangrijk zijn voor de geschiedenis en de cultuur dat ze bewaard moeten blijven.

Ieder jaar komen er heel veel (oude) bezoekers kijken naar deze soms prachtige plekken.

Alleen wat doe je als je niet alleen ouderen maar ook jongeren naar jouw stad wilt trekken? Al snel kwam het idee om in het gebied een nieuw gebouw neer te zetten waar tentoonstellingen, concerten en andere evenementen gehouden konden worden. Maar ja, omdat het gebied op de wereld-erf-goed-lijst staat mag je er niet zo maar iets neerzetten. Het moet passen in de omgeving.

Een architectenbureau uit Italië kwam met de oplossing: De buitenkant van het gebouw wordt helemaal bedekt met spiegels. Daardoor zie je eigenlijk geen gebouw meer, maar de reflectie van de omgeving.

Zo gezegd, zo gedaan, binnen 4 maanden! was het nieuwe gebouw neergezet en konden er concerten worden gegeven aan 500 personen, of tentoonstellingen worden gehouden. Hierdoor werd de omgeving ook voor jongere bezoekers interessant.

Afgelopen week ontving het gebouw ook nog eens de titel: Grootste spiegelgebouw ter wereld, met 9.740 m2 aan spiegels.

Hieronder een filmpje van het gebouw:

En hier een filmpje over de omgeving: