De nachtmerrie is voorbij

Mischa 54 maal bekeken.
paspoort, nederlander, ind

AMSTERDAM - 19 Jarige Daniël Buter is geboren en getogen in Amsterdam en woont al bijna heel zijn leven bij zijn opa en oma. Zijn ouders zijn al heel lang geleden gescheiden en wonen in het buitenland. 

Het ging goed op school met Daniël en nadat hij klaar was met de havo wilde hij naar een nieuwe school om ICT te studeren. Omdat Daniël al ouder dan 18 was moest hij een kopie van zijn paspoort meesturen. Omdat Daniël nog geen eigen paspoort had, moest hij die eerst aanvragen op het gemeentehuis.

Wat er toen gebeurde had niemand verwacht. Voordat je een paspoort krijgt, wordt er gekeken of je wel in Nederland woont volgens de papieren op het gemeentehuis. Daar konden ze zien dat Daniël geboren was in Amsterdam en dat hij samen met zijn moeder een Nederlands paspoort had gedeeld. Toen zijn moeder naar de Dominicaanse Republiek terugkeerde heeft ze ook haar paspoort ingeleverd. Daarmee was ze geen Nederlandse meer. Maar erger, ook Daniël die nog steeds in Amsterdam woont was nu geen Nederlander meer.

Hadden hij en zijn oma dat eerder geweten, dan hadden ze kunnen zorgen dat Daniël een eigen paspoort kreeg voordat hij 18 was. De meneer van het gemeentehuis kon nu niet anders dan vaststellen dat Daniël geen Nederlander was. En omdat hij al langer dan een paar weken in Nederland was zonder een geldig paspoort, gaf hij dat door aan de mensen van de overheid die ervoor zorgen dat er mensen illegaal in Nederland wonen, de IND.

Binnen een paar dagen werd Daniël uitgenodigd om met hen te praten. Dit vond Daniël wel erg raar en hij vroeg een advocaat wat hij moest doen. Die gaf het advies om niet met de mensen van het IND te praten.

Omdat hij niet op de afspraak verscheen pakte de politie hem op en zette hem in de gevangenis!

Iedereen vond dit heel raar en zelfs de burgermeester van Amsterdam: Femke Halsema vond het niet leuk. Helaas kan ook een burgermeester hier niet zomaar iets aan veranderen.

Er is heel veel gepraat met de IND en geschreven en vandaag besloten de mensen van de IND dat Daniël toch een Nederlands paspoort krijgt!

Nu hoeft hij niet bang meer te zijn dat hij uit Nederland moet vertrekken en kan hij eindelijk aan zijn nieuwe studie gaan beginnen.

En Daniël zelf? Hij is super blij, 'Ik kan wel huilen van geluk, mijn nachtmerrie is nu eindelijk voorbij' jubelde hij toen hij het hoorde.