Anker uit, internet weg

Anne-Roos 2.772 maal bekeken.
formentera, internet-verbinding, telefoonverbinding, schip, anker, spanjeformentera, internet-verbinding, telefoonverbinding, schip, anker, spanje

FORMENTERA - Het vakantie-eiland Formentera, dat zo'n zes kilometer van Ibiza af ligt, had afgelopen dinsdag ineens geen internet- en telefoonverbinding meer.

Een luxe Nederlands jacht heeft per ongeluk met haar anker een kabel kapotgetrokken die op de zeebodem ligt om het eiland met het internet en het telefoonnetwerk te verbinden.

Het zou gaan om het jacht S.Y. Dwinger, een groot zeiljacht (zie filmpje). Waarschijnlijk hebben zij in een verboden gebied het anker uitgegooid en bij het ophalen de kabel kapot getrokken. De kabel staat ook op de zeekaarten aangegeven. Om te kijken of het klopt is in elk geval de bemanning door de politie aangehouden.

Op Formentara wonen ongeveer 11.000 mensen, die bijna allemaal hun geld verdienen met het toerisme.

'Wij hebben geen internet of wifi en veel pinautomaten op het eiland werken niet meer. Dit betekent dat de toeristen geen toegang hebben tot geld en dat wij niet weten wie er een kamer bij ons wil boeken' aldus Noelia Ferrer van het Sa Volta hotel.

Deze week begint het hoogseizoen, waarin er heel veel toeristen naar het eiland komen.

De mensen op het eiland zijn erg verbaasd dat een anker van 1 van de duizenden bootjes die ieder jaar rond de eilanden varen, zomaar de kabel kan slopen.

De telefoonmaatschappij gaat hier nog niet op in maar houdt zich nu eerst bezig met het maken van een nieuwe verbinding. Inmiddels zijn er twee veel langzamere radio-verbindingen gemaakt.

Carlos Prieto laat weten dat ongeveer 20% van de 2.600 internetgebruikers op het eiland alweer toegang hebben tot internet en dat ook het ziekenhuis weer toegang heeft tot telefoon en internet.

De komende dagen wordt geprobeerd om ook de rest van de gebruikers aan te sluiten.

'Een kabel-leg-schip is al onderweg vanuit Sicilië en over een week moet alles weer werken zoals men gewend is' aldus een woordvoerder van de kabelmaatschappij Telefonica.

Inmiddels heeft de lokale overheid besloten dat er garantie moet komen van Telefonica dat wanneer dit in de toekomst weer gebeurt, op zijn minst de telefoon-verbinding met het vaste land gewoon blijft werken.