Een hele sterke opa

Anne-Roos 2.877 maal bekeken.
bankdrukken, wereldrecord, record, sterk

PHOENIX - Als je denkt dat jouw opa sterk is, kijk dan eens naar Sy Perlis. Deze 91-jarige man uit Surpize in Arizona heeft tijdens het nationale kampioenschap bankdrukken (een soort gewichtheffen) 85 kilo omhoog geduwd.

Het oude record voor mannen boven de 90 jaar stond sinds 2005 op 61,5 kilo. Een verbetering dus van 23,5 kilo!

Bij bankdrukken moet je op een soort plank liggen met je armen omhoog. Daar wordt door anderen dan een stang met gewichten ingelegd, die je dan eerst tegen je borstkas moet laten zakken en daarna weer omhoog moet duwen.

Sy doet dit al sinds zijn 60ste en doet pas de laatste 6 jaar aan wedstrijden mee. Sinds die tijd oefent hij 5 dagen in de week.

Een andere deelnemer (Donald Judd) voelde zich een zwakkeling toen hij de leeftijd van Sy hoorde. 'Ik ben 75' zei hij hoofdschuddend. 'Als ik mazzel heb hoop ik vandaag 55 kilo omhoog te duwen'. 'Ach' zei Sy, 'jullie zijn nog broekies'.

Ook het Amerikaanse instituut voor ouderen is blij met het behaalde resultaat van Sy. Ouderen denken nog te vaak dat sporten en bewegen slecht voor ze is. Uit onderzoek blijkt echter dat ouderen fitter blijven en ouder worden als ze wel aan sport blijven doen.

Bekijk de video (in het Engels)