Met de kabel naar school

Anne-Roos 2.650 maal bekeken.
school, kabelbaan, zak, katrol, tropisch

BOGOTA - Hoog boven Colombia's 'Rio Negro Valley', zo'n 60 kilometer ten zuidoosten van Bogota, maakt de 7-jarige Daisy Mora zich klaar voor school.
Haar jongere broertje Jamid is nerveus. Hij gaat ook mee en Daisy probeert hem te kalmeren door een paar traditionele liedjes te zingen.
De tocht naar school duurt maar even, maar je moet geen last van hoogtevrees hebben.

In plaats van haar boeken en pen, stopt Daisy haar broertje in de jute zak. En in plaats van de fiets gebruiken ze een 800 meter lange stalen kabel om naar school te gaan. Daisy maakt de zak vast aan een haak die vast zit aan een katrol. Zelf gaat ze op het touw zitten wat ook aan de katrol hangt.
Dan is het tijd om te gaan.

In dit gebied, diep in de dichte bossen, zijn geen wegen. Er zijn zelfs geen paden. In plaats daarvan gebruiken de 12 families die hier wonen 12 kabels. Zes naar de overzijde van de rivier en zes weer terug. Via deze kabels steken ze dagelijks een aantal maal de rivier over. Ook de etenswaren, meubels en zelfs de dieren worden via deze kabels vervoerd.

De kabels zijn al meer dan 200 jaar in gebruik. De Duitse ontdekkingsreiziger Alexander Von Huboldt schreef er voor het eerst over in 1804.
De kabels waren eerst van hennep en werden later vervangen door staal.

In het tropisch woud klinken de gele Pimparo vogels. Terwijl Daisy en haar broertje langs de kabel naar beneden zoeven vliegen de vonken af en toe van de katrol. Daisy slaat regelmatig op de grote bout die de katrol bij elkaar houdt om te voorkomen dat hij halverwege de rit eruit valt.
Aan het einde van de kabel pakt Daisy een V-vormige tak en haakt 'm over de kabel en ze trekt zo hard als ze kan. De lucht ruikt naar verbrand hout en de vonken vliegen er van af.
Het gaat goed, nog voor ze tegen de autoband, die aan het eind van de kabel bevestigd is, botsen zijn ze gestopt.

Daisy en Jamid kijken nog even terug naar de overkant van de rivier. Jamid vraagt zijn zus of hij nu oud genoeg is om ook alleen met de kabel te gaan. "Mischien volgend jaar", zegt ze.