Bobsleeteam valt om

Anne-Roos 3.552 maal bekeken.
bobslee, wereldbeker, piloot, omgevallen, Duitsland, winter

ALTENBERG - De bemanning van de Nederlandse viermansbob houdt een slecht gevoel over aan de wereldbekerwedstrijd van zondag in het Duitse Altenberg. De slee, met piloot Edwin van Calker en de remmers Arnold van Calker, Timothy Beck en Arno Klaassen, klapte tijdens de eerste run omver.

,,Iedereen is er relatief goed van afgekomen", reageerde Edwin van Calker op het incident. Voor het team van Van Calker is de mislukte race een forse tegenvaller.

De Nederlanders hopen, met het oog op de Olympische Spelen in Vancouver, hoog in het wereldbekerklassement te eindigen. Op die manier zijn ze verzekerd van een goede startpositie in Vancouver. Voor de wedstrijd in Altenberg stond Nederland zevende in het wereldbekerklassement van de viermansbob.

De bobsleebaan van Altenberg, lengte 1413 meter met zeventien bochten, staat bekend als lastig. Vorige week ging het helemaal mis met een Duitse viermansslee, die het spoor trok voor een internationale wedstrijd. De Duitser Robert Günther raakte zwaargewond en werd met spoed in een ziekenhuis in Dresden geopereerd aan een halswervel.

Bij Van Calker ging het mis bij het uitkomen van bocht negen. ,,Ik stuurde te laat in, zat te hoog in de bocht en de bob klapte de verkeerde kant op. Je kunt beter op dat punt omslaan dan lager in de baan, waar de klappen veel harder zijn", zei Van Calker, die zelf de spikes van zijn broer Arnold in zijn nek kreeg. ,,Je ziet beneden wat bloedspetters liggen en dan ga je kijken van wie die afkomstig zijn. In dit geval van mij."

Volgens Van Calker had iedereen wat last van schouders en nek. ,,Belangrijkste is dat de bemanning op het eerste gezicht geen al te grote schade heeft opgelopen. Daarnaast is het heel slecht voor het wereldbekerklassement."

Zaterdag was hij in de tweemansbob verrassend met zijn broer Arnold als twaalfde geëindigd, het beste resultaat dit seizoen in de kleine slee. ,,Dat gaf veel vertrouwen en dan is het jammer dat het een dag later toch misgaat."