Vos zonder hoogtevrees

Anne-Roos 3.562 maal bekeken.
vos, londen, shard tower, grappig nieuws, gevangen

LONDEN - De eerste die hem zag, was een kraanmachinist. Eerst wilde hij het niet geloven, maar toch zag hij het goed. Op de 72ste verdieping van de hoogste wolkenkrabber van Europa liep een vos!
Ook de ingehuurde Les Leonard die wel vaker vossen heeft moeten vangen kon het moeilijk geloven: 'Het beest moet 71 trappen en 1 ladder opgeklommen zijn om op het platform te bereiken!'.

Het vangen heeft nog wel even geduurd, want de vos liet zich niet makkelijk vangen.
'We hebben 'm uiteindelijk gevangen in een grote kooi waar we een paar dode kippen in hebben gelegd'. 'Mijn collega Lisa Wood ging twee weken lang iedere dag omhoog om te kijken of hij al in de kooi zat'. 'Dit betekende dat ze in een bakje aan de takel van de 35ste naar de 72ste verdieping werd getakeld om dan tot de ontdekking te komen dat de kooi nog leeg was'.

Maar gisteren zat de vos eindelijk gevangen in de kooi en kon hij naar beneden gebracht worden.
Nadat een dierenarts gekeken heeft of de vos geen 'hondsdolheid' had is het beestje vlakbij de toren weer vrijgelaten.
Het vreemde is dat dit dus midden in de stad was en niet ergens op het platteland, maar volgens deskundigen is dat beter voor de vos. Hij was namelijk nog jong en kent de omgeving van de toren en weet hoe hij daar moet overleven. 'Als we 'm dan loslaten op het platteland is de kans dat hij daar niet kan overleven erg groot.'

Meer info
Hoewel de vos hoort tot de familie van de honden, zeggen deskundigen dat een vos zich gedraagd als een kat.
De rode vos kan zo'n 50 kilometer per uur rennen en over hekken klimmen van meer dan 2 meter hoogte.
Vossen hebben laten zien dat ze een hoog niveau van intelligentie hebben, bijvoorbeeld door zwakke plekken te ontdekken in electrisch beveiligde hekken en deze dan zonder schok te beklimmen.
Vossen spelen vaak eerst met hun prooi voordat ze het doden.