Top bob door uitvindingen

Anne-Roos 3.042 maal bekeken.
bobslee, winter, winterspelen, snel

AMSTERDAM - Het geheim van de snelle Nederlandse tweemansbob zit hem in enkele waardevolle uitvindingen.

Onder meer een door chemiebedrijf DSM ontwikkeld kunsthars is verantwoordelijk voor het feit dat piloot Edwin van Calker en remmer Sybren Jansma in Vancouver mee hopen te doen om de medailles.

Geheim
In de periode voor de Winterspelen viel het de concurrenten op dat de Nederlandse tweemansbob even snel was als enkele toplanden.
Het 'geheim' van de bob werd goed verborgen gehouden.

Kuip
Dat de slee zo snel is komt onder meer door het materiaal waaruit de kuip (cowling) bestaat.
DSM, die erg goed geholpen heeft bij het maken van de nieuwe bob, heeft de kunsthars turane voor de cowling gebruikt.

Dit goedje is eigenlijk een erg breekbare stof, maar door het te mengen met carbonvezels is een supersterk materiaal ontstaan dat minder buigzaam en veel lichter is dan staal.

Volgens het chemiebedrijf is de Nederlandse tweemansbob door deze uitvinding de enige bob tijdens de olympische Spelen die niet vervormt door de hoge snelheden die tijdens de race behaald worden.
Het gevolg is dat de aerodynamica goed blijft waardoor de slee normaal gesproken minder snelheid verliest dan de concurrentie.

Topbob
Het project om de bob te maken heette 'Topbob' en had als bedoeling dat de bob in 2014 met een helemaal eigen slee zou meedoen aan de winterspelen.
Tot nu toe werkte het Nederlandse team altijd met een afgedankte slee van een van de toplanden.
Doordat het maken van de eigen slee sneller verliep dan verwacht, konden ze in Vancouver al met de nieuwe bob aan de start verschijnen.

Eind januari lieten Van Calker en Jansma de concurrentie alvast schrikken door derde te worden tijdens de wereldbekerwedstrijd in het Zwitserse Sankt Moritz.